صفراوى (گرم و خشك) : لاغر و پر جنب و جوش، تلخى دهان، زردى رنگ بدن و زبان و چشم ها، خشكى بینى، تشنگى مفرط، قى و سوزش سرمعده، بى خوابى، تخلیل و رویاى زرد، ترش رویى، خشم، پرخاشگرى، بى تابى، زردى ادرار، تركیدن دست و پا، جوشش دهانه معده، درد پهلوها، احساس سوزن سوزن شدن بدن، تندى تنفس، ضعف، خشكى و لاغرى خاص اندام ها، احساس گرما در بدن.

صفراوى مزاجها: مردمى عصبى، حساس، زودرنج، گوشه‌گير و در معاشرتها بطور طولاني مدت ناموفق‌اند.

اغذيه گروه 1 (اصطلاحا غذاهاي گرم وتر):

سفارش:  مصرف اين گروه از غذا ها بايد محدود شود

 انجیر، انگور، بادام زمینی، بادام شیرین ، بادام کوهی، به، تخم خربزه، انواع توت ها ، خربزه ، هویج ( زردک)، سیب شيرين، كرفس، شلغم، کنجد، گلاب، لوبیا قرمز،  عسل، نخود، کره محلي، خامه محلي ، روغن حيواني، تخم مرغ عسلي، ريحان، ارده، موز، كدوحلوايي، كنجد، شكلات، نبات، برياني، گلابي، مرباهويج و بالنگ، زيتون، روغن هسته انگور، حليم، برياني، آبگوشت، گوشت بوقلمون، شیر میش، گوشت غاز، گوشت گوسفند و شتر، گوشت خروس خانگی، گوشت مرغابی و  اردک ، میگو، گوشت بلدرچین، گوشت کله، جگر،آبگوشت به، آبگوشت کلم قمری، گوشت ماهي شور، خورشت قيمه، شكر سرخ، نان گندم (سبوس دار)، نان سنگك و بربري ، دل گوسفند.

اغذيه گروه2 (اصطلاحا غذاهاي گرم و خشك):

سفارش:  مصرف اين گروه غذايي بد است و بايد بسيار كم مصرف شود

سير، پياز، زنجبيل، فلفل سياه، خرما، شيره انگور، قهوه، گردو، فندق، زيره سياه، بادام زميني، زرد چوبه، پسته،  سياهدانه، نمك، كاكائو، نعنا، ، ترخون، تره تيزك، رطب، مغز بادام،  فسنجان، قهوه، نسكافه، كنگر، فلافل، انبه، بادام کاغذی، بادمجان ، تخم شربتی، پسته ، پونه، ترب، تره، جعفری،خردل ها، خرمالو، دارچین، زعفران، زنیان، شنبلیله، مویز، کلم، گردو، گل سرخ، لپه، مرزه، موسیر، موم عسل، نارگیل، نعناع، هل، شیر شتر، گوشت شتر مرغ، گوشت کبوتر، کوهان شتر، گوشت گاومیش، گوشت گنجشک، نمک طعام، سرخ كردنيها.

اغذيه گروه 3 (اصطلاحا غذاهاي سرد وتر):

سفارش:   مصرف اين گروه از غذاها بسيار خوب و لازم است

آلو، مرغ ماشيني، لوبياسفيد، اسفناج، چغندر، ماست شيرين، ذرت، خيار، باقلا، كاهو، هندوانه، گوجه فرنگي، كاسني، خامه، شير، باميه، مركبات شيرين،  گيلاس،  ماءالشعير، شفتالو، سنجد، نشاسته، جو، قرمه سبزي، انواع املت، سيرابي، سالاد الويه، سوپ مرغ، شير برنج، آب چشمه ها، ماش، انواع خوراك مرغ، سس سفيد، انواع ژله، قارچ، كدو، كلم قمري، تخم مرغابي، مغز، چشم، آبگوشت كلم سنگي، گوشت گوساله جوان، آش رشته، نان جو، نان تست، نان باگت، نان تافتون (بدون سبوس)، بالنگ، هلو.

اغذيه گروه 4 (اصطلاحا غذاهاي سرد وخشك):

سفارش: مصرف اين گروه از غذاها خوب است

توت فرنگي، ذرت، ماست ترش، برنج، كيوي، پنير، چاي سياه، كشك،عدس، سيب زميني، مركبات ترش، زرشك، آلبالو، انار ترش، سركه، آبغوره، آبليمو، سماق، ماكاروني، ماهي، سنگدان، ريواس، قره قروت، گوشت بز، گوشت گاو،

اغذيه معتدل: (مناسب همه گروه ها)

خاكشير، بادام، سيب شيرين، نيمرو (با كره)، سبزي خوردن، شير تازه گاو، انار شيرين، آش زيره، زرد آلو، خرماي نيم رسيده (خارك)، ريحان و سوسن بر، كوكو سبزي، دست و پاچه گوسفند، بال و گردن مرغ، آبگوشت، نان فطير، عناب.

 

چند نكته كليدي:

1.      بيماران بايد غذاها را بر اساس مزاج ميل كند و افراد سالم نيز بهتر است غذاها را بصورت تركيبي مصرف كنند كه اصطلاحاً مصلح آن غذا گويند.

2.     برخي از مصلحات غذا به صورت زير است:

·         ماست و دوغ: نعنا، عرق نعنا، آويشن

·         برنج: شويد، زيره، زعفران

·         مرغ،ماهي و گوشت گوساله: فلفل سياه

·         چاي: دارچين، هل، زنجبيل به همراه ليمو تازه

·         خيار و گوجه: نمك

·         سالاد: روغن زيتون، آويشن، فلفل سياه

3.     سوسيس، كالباس، نوشابه، چيپس و پفك مصلح ندارند و بايد كمتر مصرف شوند.

4.     تركيب غذاهاي گرم و سرد از هنرهاي ايرانيان و باعث رفع عوارض و آلرژيهاي غذايي مي شود.

5.     مصرف مواد زير يك ساعت قبل از صبحانه مفيد است: سيب شيرين، هويج، گلابي يك عدد، بيست عدد انگور، كشمش ويا مويز، يك مشت چهارمغز خام و پنج عدد انجير خيسانده.

6.     يبوست مادر همه بيماريهاست كه مخلوط عسل با آب ولرم شبها قبل از خواب و صبح ناشتا مفيد است.